6 стъпки за ефикасно организиране на фирмено обучение | РААБЕ Експерт

6 стъпки за ефикасно организиране на фирмено обучение

Фирмено обучение
11
2015

Доверете се на експертите

Може би сами сте организирали трейнинг програма за колегите си, но ви е било трудно да ги убедите да се включат? Или пък накрая вместо благодарност и похвали сте се сблъскали с негативни коментари?

Ако някоя от тези ситуации ви е позната, може да се запознаете със следващите лесни стъпки или да се доверите на експертите.

1. Определете си цели и очаквания

Препоръчително е да анкетирате служителите, да обсъдите резултатите и да набележите заедно цели и подцели. При всички случаи се стремете към конкретика и измеримост на резултата.

2. Определете бюджета и неговата възвращаемост

3. Изберете правилния партньор, който да проведе обучението

РААБЕ България разполага с над 250 лектора, специалисти в различни направления: фирмена култура, персонал и осигуряване, мениджмънт и право, данъци и счетоводство.

4. Изберете правилния формат на обучението

Можете да заложите на повече практически и ролеви занятия. Можете да определите сами продължителността на обучението. Можете предварително да проверите какво ще получите, защото експертите по обучения ще съобразят изцяло формата и програмата на обучението с Вашите цели.

5. Обърнете внимание на локацията и логистиката

На пръв поглед изборът на място за провеждане на обучението не изглежда труден и често пъти се подценява по значение. Винаги осигурявайте детайлна предварителна информация на участниците. Колкото по-добре информирани са те за параметрите на обучението, което предстои, толкова по-адекватно ще се ангажира вниманието им.

6. Не забравяйте да проследите резултатите

След края на трейнинга идва най-важната стъпка – обобщаването на резултатите. Сравнете очакванията с постигнатото сами или се доверете на http://expert.raabebg.com/firmeni-obuchenia.

Сподели тази статия: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top