Държава БЕЗ дългове!?! Не може да е истина? | РААБЕ Експерт

Държава БЕЗ дългове!?! Не може да е истина?

Държава БЕЗ дългове!?! Не може да е истина?
11
2016

Дори и при население от 2000 души правителство на НИУЕ мисли за спестяване на дългове

Възможно ли е в днешното време на заеми, междуфирмена задлъжнялост и  хиляди кредити нечия администрация да се справя без дългове?

Оказва се, че има такава държава!

Според публикация в Guardian една от най-малките държави в света обяви, че няма никакви дългове и планира да вложи спестените от обслужването на заеми пари за увеличаване на пенсиите и стимули за връщане на емигрантите у дома.

 Остров Ниуе, разположен в коралов атол в Южния Пасифик, има по-малко от 2000 жители. Макар че се самоуправлява, той не е напълно независим, а има свободно сдружение с Нова Зеландия, която дава помощи за около 14 млн. долара на година, управлява външната му политика и осигурява отбраната му. Ниуе е успяла да изплати дълга си от 4 млн. долара и няма интерес да взема нови заеми, особено от големи държави като Китай. Азиатската държава  им е предложила огромни суми, на които други тихоокеански острови вероятно нямаше да устоят. „Опитваме се да живеем с нашите средства, използвайки природните ресурси на острова, като туризъм, банани и износ на вода. За нас е по-добре да бъдем търпеливи и да инвестираме в източници на нашия остров, от които ще зависим“, заявява премиерът на островната държава Талаги. Очаква се от 1 декември пенсиите на жителите на Ниуе да бъдат повишени от 250 долара на 272 долара – ръст с малко под 9 %. Освен това правителството се стреми да повиши заплатите на държавните служители в идните три до пет години, за да достигнат до 80 % от нивата в Нова Зеландия.

Четиридневната работна седмица на правителствените служители няма да се променя, а жителите на острова приели добре идеята за допълнителен почивен ден, за да извършват доброволческа дейност и да участват в дейности на общините. През август премиерът е съобщил, че родителите на бебета, родени на острова, ще получат еднократна помощ от 1437 долара. Талаги се надява, че това ще накара младите островитяни да се завърнат в родината си и да създадат семейство.

Подходът на правителството е мотивиран главно от необходимостта да задържи и да увеличи скромното си население. В последните десетилетия хиляди хора от острова са емигрирали в Австралия и Нова Зеландия в търсене на по-добри възможности за работа. В резултат на това местните жители се притесняват, че са останали твърде малко хора за нормалното функциониране на острова.

Освен това правителството иска да спре да разчита твърде много на чужда помощ –амбиция, която правителството на Нова Зеландия подкрепя. „В последните няколко години населението ни се увеличи с 10 %, главно благодарение на млади хора, които се завръщат от Нова Зеландия. Нещата в Нова Зеландия са тежки, на хората им се налага да спят в колите си, това е смешно. Все повече жители на Ниуе се замислят дали да останат там и ние ги приемаме с отворени обятия у дома“, казва премиерът Талаги.

Сподели тази статия: 
Може да намерите повече информация по темата в изданието: 

Данъчен наръчник – Актуален коментар и практически примери

Данъчен наръчник – Актуален коментар и практически примери

Има законен начин за намаляване на данъчната тежест. Научете КАК!

 

 Прочети още

Цена:127,20 лв

Бърза ПОРЪЧКА

Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top