Имате ли избор при избора на осигуряване в началото на годината? | РААБЕ Експерт

Имате ли избор при избора на осигуряване в началото на годината?

Имате ли избор при избора на осигуряване в началото на годината?
01
2015

Ако сега започвате работа къде ще се осигурявате за ДЗПО?

Една тема разбуни духовете в края на 2014 г. – тази за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, но неяснотите в законодателството, свързани с избора на осигуряване продължават и до днес.

Дали осигуряването в частните пенсионни фондове ще ни носи достатъчно доходи или пък държавата ще гарантира, че вноските ни в пенсионния фонд на НОИ са сигурни и защитени? Това осигуряване е въпрос на личен избор.

НО, как и къде ще се осигуряват лицата от 01.01.2015 г., които за първи път започват работа и действащото в момента законодателство задължава работодателите да им внасят вноски за ДЗПО?

Имаме два варианта.

Вие сте назначили на работа лице, което към 01.01.2015 г. няма нито един ден осигурителен стаж. Според Кодекса за социално осигуряване това лице трябва да реши и избере фонд, в който да се осигурява за ДЗПО в рамките на една календарна година. Този срок е достатъчен за размисъл, но внасянето на осигуровки е по месечно и задължително.

Какво тогава трябва да предприеме работодателят, по-скоро счетоводителят, за да бъде изряден и да не търпи санкции по чл. 255 б от Наказателния кодекс?

  1. Помолете лицето, което назначавате, да ви донесе справка от НАП, че наистина никога и никъде не се е осигурявало до момента и в базата на НАП няма данни за него.
  2. Новото заявление, с което се избира фонд, така или иначе към настоящия момент все още не е готово и съответно вашият служител няма как да си избере фонд.
  3. Внесете увеличени осигурителни вноски във фонд „Пенсии“ на ДОО с размера на процента за ДЗПО и подайте съответно декларации образец № 1 и № 6.

Втори вариант: при назначаване на лице, което вече има стаж и вече има избран фонд. В този случай засега няма промени.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top