Модернизират ДДС | РААБЕ Експерт

Модернизират ДДС

Модернизират ДДС
03
2016

Плановете на Европейската комисия предвиждат повече свобода на национално ниво

Облагането с данък върху добавената стойност може да претърпи значителни промени, ако работните планове на Европейската комисия бъдат одобрени. Част от предвидените изменения се очаква да бъдат реализирани до края на тази или следващата година.

Ако плановете за модернизиране на ДДС бъдат приети, държавите от Европейския съюз ще получат повече права при определянето на стоките и услугите, които са облагат с намалени ставки. Според по-амбициозния план страните ще получат дори свобода да определят броя намалените ставки, както и техните нива. На практика това означава, че ако промените бъдат приети, България ще може да намали ставката на ДДС за лекарства, медицински услуги, стоки от първа необходимост и други.

Докладът с плановете на Европейската комисия се очаква да бъдат официално обявен до края на месеца. От институцията все пак са предупредили, че намаляването на ДДС ставките би навредило на държавните бюджети на по-бедните страни-членки. Приходите от данъка възлизат на 1 трилион евро или 7% от бюджета на Европейския съюз за година.

Следете всичко ново и актуално за данъчното третиране с ДДС на специализирания портал „ДДС за счетоводители“.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top