Нова година – нов правилник | РААБЕ Експерт

Нова година – нов правилник

Нова година – нов правилник
12
2013

До 17 декември се обсъждат правилниците за прилагане на ЗДДС и Закона за акцизите и данъчните складове

Проектите на Правилника за прилагане на ЗДДС и на Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове са достъпни вече на страницата на Министерство на финансите. Техните текстове ще бъдат подложени на обществено обсъждане до 17 декември, като в този срок всеки представител на заинтересовани лица може да изпрати своето мнение, предложения и препоръки.

Според двата проекта разпоредбите им трябва да влязат в сила още от 01 януари 2014 г. Това на практика означава, че предложените проекти ще трябва да бъдат приети и обнародвани в Държавен вестник в рамките на оставащите 6 работни дни до края на годината след 17 декември. Основна причина за бързането е, че в противен случай част от промените в двата закона няма да могат да бъдат приложими на практика, тъй като ще липсват отговарящите им норми в правилниците.

Все пак до 17 декември може да се появят критици на новите текстове, което да забави тяхното влизане в сила. Възможно е обаче влизането в сила да е със задна дата и правилниците да бъдат обнародвани след 01 януари 2014 г., но по силата на нормите си да важат от тогава. Именно затова е препоръчително да се запознаете с предвидените в тях изменения, за да не бъдете неприятно изненадани. Промените в Правилника за прилагане на ЗДДС ще бъдат и подробно коментирани по време на семинара на 15 януари, който ще ви запознае с тяхното практическо значение, както и с това на измененията в самия ЗДДС.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top