Промените в ЗДДС минаха на първо четене | РААБЕ Експерт

Промените в ЗДДС минаха на първо четене

Промените в ЗДДС минаха на първо четене
11
2015

Удължава се обратното начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури

Обратното начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически услуги се удължава до 31 декември 2018 г. Според европейската директива това е и максималният срок, в който този механизъм може да бъде прилаган. Промените в ЗДДС, които са част от законопроекта за промяна на ЗКПО, вече са приети на първо четене в парламента. Преди да станат окончателни трябва да мине обаче и второ четене, и обнародване в Държавен вестник.

Друга важна промяна, която е на път да стане факт, е третирането като облагаема доставка, без значение от характера й, на всички случаи на безвъзмездно ползване на стока или услуга за лични нужди на собственика, свързани с него лица или работниците и служителите.

Във връзка с ползването за лични нужди се въвежда задължителното регистриране на лице, което ще използва превозни средства или недвижими имоти с данъчна основа при придобиването над 5000 лева. Декларацията ще се подава по електронен път и ще съдържа разпределение на направените преки разходи. При неподаване на такава декларация ще се счита, че стоката е използвана само за лични нужди и данъкът за нея ще бъде дължим. Според приетият на първо четене закон България ще иска дерогация от Европейската комисия във връзка с определянето на размера на данъчния кредит за превозни средства и услуги по тяхната поддръжка, ползвани за лични нужди. Искането на страната ни е регистрираните лица да имат право на 70 на сто от начисления данък.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top