Самоосигуряващи се лица, работещи и на други основания | РААБЕ Експерт

Самоосигуряващи се лица, работещи и на други основания

Самоосигуряващи се лица, работещи и на други основания
04
2015

Кога декларация 1 трябва да бъде подадена повече от един път?

Правилното подаване на декларации образец 1 и 6 е не особено лека задача и може да бъде причислено към причините за главоболие. Именно за това е важно не само да имаме правилния програмен продукт, да следим за непрекъснатите промени на НАП в него, но и да сме наясно с особеностите, за които трябва да внимаваме.

Подаването на декларациите за лица, които се осигуряват само на едно основание, е  сравнително по-лесно. Сложно става, когато лицето, работи и най-вече се осигурява на няколко основания. Тогава може да се наложи да се подадат няколко декларации образец 1 (за всяко от основанията), както и да има разлика по отношение на осигурителния доход за здравни вноски.

Така например, ако самоосигуряващото се лице работи и по договор за управление и контрол, декларация образец 1 трябва да бъде подадена и за двете основания. Това е така, дори и ако лицето е осигурено на максимума по договора за управление и контрол. Същото важи и ако лицето е едновременно самоосигуряващо се и работи и по трудов договор. В същото време обаче, ако лицето е самоосигуряващо се и работи и по граждански договор, се подава само една декларация – от самото лице.

Ако лицето е и пенсионер и не е избрало да се осигурява за ДОО, декларация образец 1 се подава само с данни за здравно осигуряване.

Повече за особеностите в осигуряването и подаването на данни за лицата можете да намерите в наръчник „Практика и казуси в осигуряването“. Изданието е изградено основно на базата на примери от практиката и решени казуси.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top