Ще се декларира ли ползването на фирмени вещи? | РААБЕ Експерт

Ще се декларира ли ползването на фирмени вещи?

Ще се декларира ли ползването на фирмени вещи?
10
2015

НАП и МФ продължават борбата си срещу точене на ДДС

Фирмите вероятно ще трябва да подават още една декларация при покупката на скъпи вещи – коли и техника, за които възнамеряват да ползват правото си на данъчен кредит. В нея те ще обявяват до каква степен тези вещи ще бъде използвани за целите на фирмата и до каква ще попадат в графата „използвани за лични нужди“ – без значение на ползвателя – собственик, управител, съдружници или служители.

Все още не е ясен обхватът на вещите, които ще трябва да бъдат декларирани. Според първоначалното предложение това трябва да се случва за всички фирмени вещи с данъчна основа над 700 лв. По-късно сумата беше увеличена на 5000 лв. Предложението е част от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, чието обществено обсъждане приключи в края на миналия месец. Правителството прие проекта на заседанието си тази седмица, но тепърва ще трябва да се изчака мнението и на народните представители. Декларацията се предвижда да бъде подавана електронно, като при некоректни данни фирмата ще дължи данък от датата на придобиване на стоката или получаване на услугата. 

Националната агенция за приходите и към момента проверява използването за лични нужди на автомобили, декларирани като служебни. Това обаче се случва при ревизии и проверки.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top