Работещите без трудов договор няма да плащат глоба | РААБЕ Експерт

Уважаеми клиенти, Във връзка с въведеното в България извънредно положение поради пандемията от COVID-19, Ви уведомяваме, че въвеждаме дистанционен режим на работа за всички служители на РААБЕ България ЕООД. Нашият офис ще е затворен, но продължаваме да обслужваме Вашите поръчки и да доставяме издания.
За връзка с отдел “Oбслужване на клиенти”можете да ни намерите на: тел.: 0893 444 310 / 0879 545 426 / 0896 669 914; имейл: service@raabebg.com
За връзка с отдел „Семинари в област Образование” можете да ни намерите на: тел.: 02 974 17 81 / 0879 545 417; имейл: academy@raabebg.com

Работещите без трудов договор няма да плащат глоба

Работещите без трудов договор няма да плащат глоба

Това гласи Решение №7 по конституционно дело №2, обнародвано на 29 юни 2012 г.

Това следва от решението на Конституционния съд (КС), който отмени направените поправки в Кодекса на труда. Промените в КТ за налагане на глоби на работещите без трудов договор влязоха в сила през януари т.г., но депутати от няколко партии сезираха съда.

В началото на годината управляващите въведоха парични санкции за хората, които работят без трудов договор. До излизането на решението на съда те бяха длъжни да плащат трикратния размер на спестените лични осигурителни вноски, които се внасят в тяхна полза в социалните фондове. Според съда обаче този текст противоречи на чл. 16 от Конституцията, тъй като не защитава и не гарантира труда, а наказва работника.

Съдиите смятат, че несключването на договор се отнася до задължения от частноправен характер, за неизпълнението на които не може да се налага административно наказание. Те определят като изкуствено обяснението, че глобата се налага в интерес на работника.

Пълна информация по темата в практически наръчник От назначаването до уволнението - трудово право за работодатели

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top