Таванът на пенсиите e законен!? | РААБЕ Експерт

Таванът на пенсиите e законен!?

Таванът на пенсиите e законен!?

И последната инстанция отказа да разгледа казуса

Таванът на пенсиите у нас не беше осъден и на последната възможна инстанция. Голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург е отказала да разгледа обжалването на 9 български пенсионери срещу решението на 7-членен съдебен състав на същия съд, който през м.г. потвърди, че таванът на пенсиите не накърнява правата на хората, а държавата може да налага такива ограничения.

С предвидените законодателни инициативи отпадането на тавана на пенсиите постоянно се измества и вече е прехвърлен чак за началото на 2014 г., и то само за новоотпуснатите.

През м. г. съдът в Страсбург прие също, че не е нарушен справедливият баланс между обществения интерес и интереса на отделните граждани, тъй като до 1996 г. вноските по пенсионните осигуровки са били единствено за сметка на работодателите.

Към края на 2011 г. държавата прибира над 100 млн. лв. от 48 700 пенсионери с изчислени над 700 лв. пенсии. В момента таванът се изчислява като 35 % от максималния осигурителен доход, който трета година е замразен на 2000 лв.

През 2010 г. по жалба срещу НОИ Върховният административен съд отново поиска от КС да прецени има ли нарушение на закона, като се дават по-малко пари за старост, отколкото са изчислени. Съдиите обаче потвърдиха старото решение – нарушение на закона няма.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top